A legfrissebb hírek a mesotheliomáról, a kezelésről, a kutatásokról és a betegséget kiváltó azbesztről.

Mesotheliomáról betegeknek és orvosoknak

Mesotheliomáról betegeknek és orvosoknak

Miért nem tiltották be az azbesztet az egész világon?

2016. február 23. - ford_fairlane

Miért nem tiltották be az azbesztet az egész világon?

Az alább idézett angol nyelvű cikket Gary Cohn, Pulitzer-díjas oknyomozó újságíró jegyzi. Eszerint az elmúlt három évtizedben mindössze mintegy 50 ország tiltotta be az azbeszt használatát, amik között nincs ott pl. India, ahol a mai napig importálják és felhasználják az azbesztet.

Létezik egy ún. Rotterdami Egyezmény, ami az egyes veszélyes anyagok és készítmények nemzetközi kereskedelmével összefüggő bejelentési és előzetes tájékoztatáson alapuló jóváhagyási eljárásról szól. A közelmúltban próbálkoztak azzal, hogy a krizotil azbeszt is felkerüljön az Egyezményben felsorolt anyagok közé, de ez nem járt sikerrel. Nem meglepő módon azért, mert Oroszország, a világ legnagyobb azbeszttermelője, három másik nagy kitermelő országgal együtt megvétózta ezt, így a szükséges egyhangú döntés nem születhetett meg.

A cikk egyebek közt felsorolja a világ top kitermelőit: Oroszország, Kína, Brazília és Kazahsztán (a mértéket táblázat szemlélteti). Az írás utal arra is, hogy mennyire megugrott világszerte az azbeszt okozta halálok száma.

A helyi tiltások ellenére tehát az azbeszt továbbra is globális fenyegetés marad, nem beszélve arról, hogy azokban az országokban, ahol a használatát betiltották, a korábban felhasznált azbeszt még mindig időzített bombaként ketyeg.

A bejegyzés trackback címe:

https://mesothelioma.blog.hu/api/trackback/id/tr898414556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása