A legfrissebb hírek a mesotheliomáról, a kezelésről, a kutatásokról és a betegséget kiváltó azbesztről.

Mesotheliomáról betegeknek és orvosoknak

Mesotheliomáról betegeknek és orvosoknak

Ajánlott mesothelioma étrend, vitaminok, ásványok, testmozgás és táplálkozás a kezelés alatt

2015. március 18. - ford_fairlane

Az alábbi bejegyzésemben egy hosszabb írást idézek a mesotheliomás betegeknek ajánlott étkezésről, a vitamin- és ásványbevitelről, testmozgásról, illetve a kezelés mellékhatásait enyhítő, segítő étkezésről. Ezeket Apunak gyűjtöttem össze az elérhető - és hitelesnek tűnő - forrásokból, amelyeket ezen a blogon is rendszeresen idézek. Ennek ellenére mindenki kezelje helyén a dolgot és kérje ki az orvosa tanácsát.

Étrend:

A mesotheliomás betegek gyakran tapasztalják a betegség olyan hatásait, amik megnehezíthetik a normális táplálkozást. Az émelygés, az étvágytalanság, az emésztési zavarok mind befolyásolhatják hoygan tudjuk  a testet elegendő energiával ellátni. Ezek miatt is fontos, hogy a páciensek minden egyes étkezésre odafigyeljenek.

A betegeknek kerülniük kell a zsíros ételeket, a gyors ételeket, mert azok felerősítik az emésztési zavarokat és tápanyag szempontból is kerülendők.

A regenerálódáshoz alapvető vitaminok és ásványoknak a testbe juttatásához a pácienseknek sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű magvakból készült ételeket és sovány fehérjéket ajánlott fogyasztani.

Ételek, amelyek különösen segítenek a mesothelioma elleni küzdelemben:

•Bogyós gyümölcsök és leveles zöldségek (pl. spenót, brokkoli, kelkáposzta, amik antioxidánsban gazdag, amik tisztítják a testet rákkeltő anyagoktól)

•Répák (a béta-karotin megelőzheti a rák kiújulását)

•Gombák (természetesen erősítik a beteg immunrendszerét és a rák-ellenes reakcióit)

http://meals-to-heal.com/blog/mesothelioma-cancer-awareness-day/

Fontos vitaminok és ásványi anyagok

Fontos, hogy a betegek fenntartsák a szükséges vitaminok és ásványi anyagok bevitelét. Számos tanulmány bizonyítja, hogy a diagnózis előtti és a kezelés alatti D vitamin szint befolyásolhatja a rákbetegséget és annak kimenetelét. Tim Byers, a Coloradoi Egyetem Rákközpontjának igazgatója szerint “a D vitamin nem csak a klinikai tesztek eredménye miatt fontos, hanem ahhoz, hogy megértsük a vitamin kulcsfontosságú szerepét a sejtfejlődésben és a miatt a tény miatt, hogy sok ember D vitaminhiányos.” Ez a legtöbb vitaminra és ásványi anyagra igaz, ezek azért nagyon fontosak, mert a testnek megadják a lehetőséget, hogy a lehető legjobban funkcionáljon. Az egyéb fontos vitaminok és ásványi anyagok a következők:

  • Vitamin A
  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • Vitamin B12, B6
  • Vas
  • Szelén

Hasznos tanácsok az étkezéshez:

Egyen több kisebb adagot a nap folyamán a három nagy étkezés helyett.

Folyadékot mindig az evés után fogyasszon, ne közben, mert a folyadék eltelíti mielőtt a tápanyagban gazdag ételt elfogyasztotta volna.

Minden étkezés tartalmazzon egy adag fehérjét, mint pl. hal, tojás, babfélék vagy csirkehús.

Lehetőleg friss gyümölcsből készítsen gyümölcslevet, a nagyobb tápanyag tartalom miatt.

Tanácsok a fehérje/protein beviteléhez (megjegyzésem: ez egy amerikai oldalról van, úgyhogy vannak benne furcsaságok):

  • Fogyasszon fehérje gazdag ételeket rendszeresen, mint pl babfélék, magvak, spenót, sajt, tofu, csirke és hal.
  • Adjon sajtot a rántottához, a szendvicsekhez, levesekhez, salátákhoz és a serpenyős ételekhez.
  • Adjon párolt/főtt húst a rántottához, levesekhez és salátákhoz.
  • Nassoljon sajtot, (pörkölt) magvakat.
  • Lehetőleg tojásból készült desszerteket fogyasszon, mint pl sajttorta (olyan mint a piskóta), puding.

Tanácsok kalória-bevitelhez:

  • Kerülje a “light”, csökkentett zsír- és kalóriatartalmú élelmiszereket. Például a zsíros tejet válassza a csökkentett zsírtartalmú helyett.
  • Magas kalóriatartalmú italokat fogyasszon (pl gyümölcslevek)
  • Főzzön vajjal és olajjal, és lehetőleg adja ezeket minden ételhez, ha lehetséges.
  • Adjon avokádót a szendvicsekhez és a salátákhoz. .
  • Fogyassza a salátákat kalóriadús öntettel.
  • A zöldségekre tegyen tejszínes vagy sajtos szószokat.
  • Tegyen tejszínhabot, vagy csokiszószt a palacsintára, gofrira, fagyira és sütikre.

Táplálkozás a kezelés alatt

A kezelés befolyással lehet a táplálkozási szokásokra. Az alábbi tanácsok segíthetnek a kezelés bizonyos mellékhatásainak leküzdésében:

Kemoterápia: A kemoterápia a gyorsan osztódó rákos sejteket célozza. Ennek eredményeképpen a többi gyorsan osztódó sejteket is pusztítja, beleértve a száj, a hajgyökerek és az emésztőrendszer sejtjeit. Eszerint a kemoterápia hatással van a rágásra és az emésztésre.

Például a kemoterápia által okozott szájsebek nehezíthetik a rágást. A hideg, lágy ételek, amik minimális rágást igényelnek, segíthetnek az esetleg kialakuló szájsebek esetén. A kemoterápia járhat még hányingerrel, csökkent étvággyal, vagy megváltozhat az ízlelés. Az étrend megváltoztatása segíthet ezeknek a mellékhatásoknak a legyőzésében.

 

Kezelési mellékhatás

Étrend javaslatok

Kiszáradt száj

Fogyasszon magas víztartalmú ételeket, mint például gyümölcsök, jeges jégkrémek (Calippo), zselatin és tej-turmixok. Kerülendők a száraz, sós ételek, mint a ropi, perec, stb.

Kiszáradás

Fogyasszon magas víztartalmú ételeket, kerülje az alkoholt és a koffeint. A folyadékbevitel legyen naponta legalább 8-12 pohár.

Hasmenés

Kerülje a zsíros és olajos ételeket, a nyers zöldségeket, a fűszereket, az alkoholt és a koffeint.

Székrekedés

Fogyasszon magas oldódó rosttartalmú ételeke, mint a banán, krumpli és zabpelyhet. A probiotikus joghurtok is hasznosak.

Émelygés

A rizs és a pirítós segíthet felszívni a gyomorsavat. Kerülje az erős szagú ételeket.

Hányás

Kerülje az olajban sütött, vagy cukros ételeket, és a fűszeres ételeket is.

Fáradtság

Növelje a kalória-bevitelt, hogy a test minél több energiát kapjon.

Étvágytalanság

Igyon magas tápértékű italokat. Egyen kis adagokat, két-három óránként és nyugodtan fogyassza azokat az ételeket, amoket szeret. Tartson magánál magas kalória-tartalmú élelmoszereket magánál, mint például magvakat vagy sajtot.

Szájsebek

Kerülje a fűszeres ételeket, vagy azokat amiket rágni kell. Ehelyett fogyasszon könnyebben ehető lágy pépes ételeket, mint például krumplipürét, tej-shake-eket, vagy jégkrémet.

A felépülést segítő élelmiszerek

Ha rákkezelésből épül fel, az étrend megváltoztatása és a megfelelő táplálkozás jelentősen javíthatja a felépülési folyamatot. A kezeléseknek gyakran vannak mellékhatásai és néhány élelmiszer és füvek segíthetnek a fájdalom enyhítésében. A kiegyensúlyozott étrend biztosíthatja a felépüléshez szükséges vitaminok és ásványi anyagok bevitelét. Néhány élelmiszer felgyorsíthatja a folyamatot.

A zöld teában levő tanninok és antioxidánsok lelassíthatják, vagy megelőzhetik a rákos sejtek terjedését. A halakban található olajak EPA-t és DHA-t tartalmaznak, két anyagot, amik megnehezítik, hogy a rákos sejtek a vérerekhez kapcsolódjanak, ezzel csökkentve a terjedési képességüket.

A következő élelmiszerek segíthetnek a felépülésben:

  • Halolaj: EPA-t és DHA-t tartalmaz, ami csökkenti a rákos sejtek terjedését
  • Rostok: a vércukorszintet szinten tartja és „kiéhezteti” a rákos sejteket
  • Q10 koenzim: segíti a szívet a kemoterápia alatt
  • Zöld tea: Erős antioxidáns

Fizikai gyakorlatok

Mivel a mesothelioma gyakran okoz légszomjat, a betegeknek érdemes kerülni azokat a megerőltető gyakorlatokat, amik megerőltetik a tüdőt. Ennek ellenére a pácienseknek nagy hasznára válnak a könnyebb testmozgások, mint például:

  • Séta (javítja a szív és keringési képességet és a tüdőfunkciókat)
  • Enyhébb jóga (bizonyos pózok megnyitják a légutakat és csökkentik a fájdalmat)
  • Könnyed izomerősítő gyakorlatok (megelőzi az izmok sorvadását)

Fontos hogy a mesotheliomás betegek mindenképpen találjanak olyan testmozgásokat, amit élveznek csinálni. Akár néhány perces mozgás és növelheti az étvágyat, csökkentheti a stresszt és javítja az alvás minőségét, amik mind nagyon fontosak a betegséggel való küzdelemben.

http://meals-to-heal.com/blog/mesothelioma-cancer-awareness-day/

A bejegyzés trackback címe:

https://mesothelioma.blog.hu/api/trackback/id/tr517281959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása