A legfrissebb hírek a mesotheliomáról, a kezelésről, a kutatásokról és a betegséget kiváltó azbesztről.

Mesotheliomáról betegeknek és orvosoknak

Mesotheliomáról betegeknek és orvosoknak

Sárga pigment, elhalt és éledő remények

2017. július 28. - ford_fairlane

A mai hírfolyamban három jelentős címet találtam, amik lényegét az alábbiakban osztom meg a kedves olvasóval.

Kezdjük mindjárt egy jó hírrel: egy, a kamillateában, petrezselyemben, zellerben, narancsban és grapefruitban található sárgás pigment hatásos lehet a mesothelioma kezelésében. Az apigenin (API) rákellenes és antioxidáns hatását már korábban kimutatták tanulmányok.

A Római Egyetem kutatói most mesotheliomás egereken próbálták ki az apigenin hatását és a szer meggátolta a rákos sejtek növekedését. A mostani eredmények alapján elképzelhető, hogy helyileg alkalmazva a szer később segíthet a mesotheliomás betegeken.

Most egy kevésbé jó hír: a Financial Times tegnap vezető hírben számolt be az AstraZeneca (AZ) gyógyszeróriás kudarcba fulladt kutatásáról, ami a tüdőrák immunoterápiás kezelését célozta. Hasonló kísérleteket folytat több más nagy gyógyszergyár és az AZ kudarca után a részvényesek most eléggé paráznak (tegnap az AZ részvényei 16%-ot estek). A lényeg az, hogy hasonló kutatások folytak-folynak a mesothelióma immunterápiájával is. Most a fent említett AZ, illetve a Bayer cég jelentette be, hogy két gyógyszerkísérletük (Anetumab ravtansine, Bayer és Tremelimumab, AstraZeneca) nem hozta a remélt eredményt a mesothelioma kezelésében. Mindkét cég csalódásának adott hangot, de hozzátették, hogy elhivatottak a további kutatások iránt. A tremelimumab-ról egyébként korábban írtam ezen a blogon.

A harmadik hír a génterápiéáról szól. Az USA hamarosan engedélyt adhat két génterápiás kísérlet megkezdésére, amit mesotheliomás betegeken is alkalmazhatnak. A cikk elég részletesen beszámol a terápia működési elvéről, de ez inkább a szakembereket érdekelheti (ha egyáltalán van orvos olvasóm). A fontos az, hogy okos és elhivatott kutatók, orvosok több megközelítésben dolgoznak azért, hogy egy közeli napon a mesothelioma is kezelhető és gyógyítható betegség legyen. Legyen az immun-, gén- vagy egyéb terápia.

A bejegyzés trackback címe:

https://mesothelioma.blog.hu/api/trackback/id/tr2812695959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása