A legfrissebb hírek a mesotheliomáról, a kezelésről, a kutatásokról és a betegséget kiváltó azbesztről.

Mesotheliomáról betegeknek és orvosoknak

Mesotheliomáról betegeknek és orvosoknak

Legyőzni a mesotheliómát - egy túlélő története

2016. szeptember 21. - ford_fairlane

Legyőzni a mesotheliómát - egy túlélő története (cikk angolul)

A Maine állambeli James McHutchison-nál 2013 tavaszán állapították meg a mesotheliómát. A diagnózist néhány héttel megelőzően nagy mennyiségű folyadékot távolítottak el a mellkasából és akkor azt mondták, hogy nem találtak daganatra utaló jelet.

"Nagypénteken felhívott a családunk orvosa és a feleségemmel azonnal a rendelőjébe mentünk. Ott közölte velünk, hogy gyógyíthatatlan rákom van, amit mesotheliómának hívnak. Azt mondta, hogy nem tudnak mit tenni vele, és hogy fél-egy évem maradt."

A 72 éves, jó formában levő McHutchison nem volt hajlandó belenyugodni a hallottakba és a diagnózist követő hat hónapban nem kevesebb mint 50 mesotheliómával foglalkozó szakorvost keresett meg. A radikális EPP-műtéttől, ahol eltávolítják az egyik tüdőlebenyt és a mellhártyát, nem merte vállalni, mert olyan hatással lenne a szervezetére, hogy nem érte volna meg a kockázatot. Tanácsolták a szokásos kemoterápiát is, de McHutchison azt is elutasította, mondván, hogy attól annyira rosszul fogja érezni magát, hogy akkor inkább meghalna.

Hat hónap múltán aztán hallottak a Keytruda nevű immunterápiás gyógyszerről (pembrolizumab), amit 2015-ben törzskönyveztek az USA-ban, miután a kísérletekben részt vevő mesotheliómás betegek 76%-a pozitívan reagált a kezelésre. A páciensek negyedében még csökkent is a tumor.

McHutchison egy éve áll Keytruda kezelés alatt és csodálatosak az eredményei. "Minden egyes CT vizsgálat javulást mutat. A Keytruda csökkentette a tumort. Az áttételek a csontokon megkövesedtek, A pajzsmirigyem olyan kicsire zsugorodott, hogy az orvosok szerint már nincs szükség operációra."

McHutchison még nem győzte le a betegséget, de jóval túl van azon a ponton, amit az orvosok prognosztizáltak. Amikor arról kérdezték, mit tanácsol a többi sorstársának, azt mondta "Kiraktam egy idézetet Churchill-től a hűtőszekrényemre, ami így szól: Soha, soha, soha ne add fel! Az orvosok azt mondták gyógyíthatatlan vagyok, de ők nem ismernek engem. Én, én vagyok, nem egy statisztikai adat. Mindenki a saját maga harcát kell, hogy vívja a betegséggel."

A bejegyzés trackback címe:

https://mesothelioma.blog.hu/api/trackback/id/tr9911733007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása