A legfrissebb hírek a mesotheliomáról, a kezelésről, a kutatásokról és a betegséget kiváltó azbesztről.

Mesotheliomáról betegeknek és orvosoknak

Mesotheliomáról betegeknek és orvosoknak

A korlátokon túl

2016. január 29. - ford_fairlane

A korlátokon túl

Pete idén 70 éves és 2005-ben diagnosztizálták mesotheliomával. Több mint tíz évvel a diagnózis után Pete reménysugár a mesotheliomás betegek számára. Fiatal korában amerikai futballt játszott és birkózott, amiken keresztül megismerte a saját fizikai határait, amiket most betegen is feszeget. 

Nyolc nappal a tüdőlebenyének, egy bordájának és a mellhártyájának egy részének műtéti eltávolítása után, úgy döntött, hogy a saját lábán sétál ki a kórházból, hogy mindössze néhány nappal később visszamenjen dolgozni. Évekkel később elutasította a fájdalomcsillapító morfin-kezelést és a hospice ellátást is.

"Fiatalon mind fizikailag, mind mentálisan a határaimat feszegettem, mindig egyre tovább akartam jutni. Megtalálod a határaidat, amiken aztán túllépsz. Ebből tanultam és edződtem." mondja Pete. A közel 11 éves túlélése alatt 21 ciklus kemoterápiát kapott, diagnosztizálták prosztatarákkal és problémák voltak a másik tüdőlebenyén. 11 hónappal ezelőtt kezdett hospice ellátást kapni. A barátok attól tartottak, közel a vég.

Pete azonban ebből is megerősödve tért vissza. "Csodásan érzem magam. A kezelőorvosom mindig hitetlenkedik amikor meglát és azt mondja már nem kéne életben lennem. Biztos vagyok benne, hogy a fiatalkori edzéseknek köszönhetem, hogy még itt vagyok." mondja a 70 éves amerikai.

Pete feleségével Tucsonban él, péntekenként étteremben vacsoráznak, vasárnaponként önkéntes munkát végeznek egy nemzeti parkban. Közben madarakat figyelnek, sétálnak, kéz a kézben. "Kevés dolog van, amit nem tudok csinálni. Csak mindent lassabban csinálok." mondja "Az embereknek azt mondom, semmit sem csinálok, de az egész napig tart."

Pete jelenlegi nagy projektje, hogy egy babaházat készít a Chicagóban élő legfiatalabb unokájának. Darabonként készíti el és csomagban küldi el a kislányna, aki minden egyes darabot megköszön a nagypapájának.  

"Tudom, hogy végül le fog gyűrni a betegség. Addig is megpróbálok nem foglalkozni a jövővel. Mindig az adott napra koncentrálok. Mindenki életében van egy pont, amikor meg kell halni. Attól lesz nehezebb a dolog, hogy ha valaki megpróbálja megmondani, hogy ez mikor fog bekövetkezni." 

Az egész történet a link alatt olvasható angolul.

A bejegyzés trackback címe:

https://mesothelioma.blog.hu/api/trackback/id/tr28329900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása