A legfrissebb hírek a mesotheliomáról, a kezelésről, a kutatásokról és a betegséget kiváltó azbesztről.

Mesotheliomáról betegeknek és orvosoknak

Mesotheliomáról betegeknek és orvosoknak

Kapcsolat a melanóma és a mesothelioma között

2017. február 24. - ford_fairlane

Kapcsolat a melanóma és a mesothelioma között (cikk angolul)

A Scientific Reports című orvosi kiadványban múlt héten jelent meg egy tanulmány, ami a melanóma és a mesothelioma közötti kapcsolatra mutat rá, konkrétan a BAP1 génen keresztül. Ezt a gént korábban több tanulmány azonosította a mesothelioma kialakulásáért felelős genetikai tényezőként.

Korábban viszont soha nem kapcsolták össze a két betegséget. A melanóma az egyik leggyakoribb ráktípus (a 10 leggyakoribb ráktípus közé sorolják), ezért a kezelését, gyógyítását is sokkal nagyobb erőkkel kutatják, mint a jóval ritkább mesotheliomáét. Ennek ellenére létezik olyan melanóma kezelésére jóváhagyott gyógyszer, amit kezdeti sikerrel alkalmaznak mesotheliómás betegeken. Az egyik ilyen a Keytruda (pembrolizumab), amivel kísérleteket folytatnak a mellhártyadaganat kezelésére. Erről már korábban beszámoltam ezen a blogon.

A tanulmány szerint a BAP1 gén köthető a mesotheliomához és a melanóma bizonyos fajtáihoz. Fontos megjegyezni, hogy a gén nem okozza feltétlenül a betegséget, hanem annak egy bizonyos mutációja befolyásolhatja a betegség alakulását és terjedését, ami hatással van a prognózisra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mesothelioma.blog.hu/api/trackback/id/tr2212287443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása