A legfrissebb hírek a mesotheliomáról, a kezelésről, a kutatásokról és a betegséget kiváltó azbesztről.

Mesotheliomáról betegeknek és orvosoknak

Mesotheliomáról betegeknek és orvosoknak

Az Európai Bizottság válasza a magyar EP képviselők korábbi azbeszttel kapcsolatos kérdésére

2015. december 15. - ford_fairlane

Egy korábbi posztomban írtam, hogy két magyar EP-képviselő kérdést intézett az Európai Bizottsághoz ezzel a címmel: "Elegendőnek tartja-e az azbeszt káros hatásainak felszámolására tett Európai Uniós erőfeszítéseket?"

A kérdést itt olvashatják: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+P-2015-014373+0+DOC+XML+V0//HU.

A Bizottság válasza megérkezett, az alábbiakban idézem változtatás nélkül. Személyes véleményem szerint meglehetősen semmitmondó a válasz és diplomatikusan kikerüli a problémát, nagyjából azt sugallva, hogy a Bizottság megtette a kötelességét, a többi a tagállamokon múlik... Ha ez így van, akkor nem vagyok biztos abban, hogy a mindenkori magyar kormány bármikor a jövőben érdemben foglalkozna a problémával - mi mást mondhatnék az elmúlt 25 év tétlenségének fényében. A Bizottság pedig tétlenül nézi a tétlenséget.

Íme tehát a válasz szövege:  

"HU

P-014373/2015

Vytenis Andriukaitis biztos válasza

a Bizottság nevében

(9.12.2015) 

Az épületek, szerkezetek és berendezések bontásával vagy ezek azbesztmentesítésével kapcsolatos rendelkezéseket az azbeszt által okozott környezetszennyezés megelőzéséről és csökkentéséről szóló 87/217/EGK irányelv[1], valamint a munkájuk során azbeszttel kapcsolatos kockázatoknak kitett munkavállalók védelméről szóló 2009/148/EK irányelv[2] tartalmazza. A 2009/148/EK irányelvnek megfelelően ezeket a munkálatokat a munkavállalók munkahelyi biztonságának és egészségvédelmének biztosításához szükséges intézkedéseket előíró munkaterv alapján kell végezni. A 87/217/EGK irányelv továbbá előírja, hogy a tagállamoknak kell meghozniuk a szükséges intézkedéseket annak biztosítása érdekében, hogy a fenti tevékenységek ne okozzanak jelentős környezetszennyezést, és hogy az ezzel kapcsolatos összes szükséges megelőző intézkedés szerepeljen a munkatervben.

Emellett a tagállamok az uniós Kohéziós Alapból származó támogatásokat megosztott irányítás mellett felhasználhatják épületek azbesztmentesítésének finanszírozására, amennyiben e munkálatok egyértelműen összekapcsolhatók a releváns rendeletekben felsorolt befektetési prioritások valamelyikével[3], és szerepelnek a releváns nemzeti vagy regionális operatív programban. Erről további tájékoztatást az operatív programokat irányító hatóságok tudnak nyújtani[4].

Amellett, hogy a tagállamoknak meg kell felelniük a munkahelyi egészségre és biztonságra, valamint a környezetvédelemre vonatkozó uniós előírásoknak, az azbesztmentesítéssel kapcsolatos intézkedések meghozatala, a szükségletek felmérése és definiálása, valamint, amennyiben szükséges, a kártérítési intézkedésekről való döntés is tagállami kompetencia.

Az érintett személyek kárpótlásának finanszírozására szolgáló alap létrehozása nem az Európai Bizottság hatásköre.

[1]     HL L 85., 1987.3.28., 40.o.

[2]     HL L 330., 2009.12.16., 28.o.

[3]     A tematikus célkitűzéseket az Európai Regionális Fejlesztési Alapról szóló 1301/2013 rendelet 5. cikke, valamint a Kohéziós Alapról szóló 1300/2013 rendelet 4. cikke tartalmazza.

[4]     Az irányító hatóságok elérhetőségei: http://ec.europa.eu/regional_policy/hu/atlas/managing-authorities/"

A bejegyzés trackback címe:

https://mesothelioma.blog.hu/api/trackback/id/tr738175430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása