A legfrissebb hírek a mesotheliomáról, a kezelésről, a kutatásokról és a betegséget kiváltó azbesztről.

Mesotheliomáról betegeknek és orvosoknak

Mesotheliomáról betegeknek és orvosoknak

Egy oltás, ami megelőzné a mesotheliomát

2017. január 18. - ford_fairlane

Egy oltás, ami megelőzné a mesotheliomát (cikk angolul)

Dr Pietro Bertino, a Hawaii Egyetem kutatójaként egy olyan oltás kifejlesztésén dolgozik, amivel megelőzhető lenne a mesothelioma kialakulása. Az USA Védelmi Minisztériuma három évre szóló, 550000 dolláros ösztöndíjjal támogatja a kutató munkáját. A multiantigén mesothelioma oltás a betegség megelőzését és a kezelését segítené.

Az első eredmények ígéretesnek bizonyultak. "Látható haladást értünk el. Több időre lesz szükségünk ,de véleményem szerint működhet a dolog. Hatalmas lépés lesz.", nyilatkozta Bertino az Asbestos.com oldalán.

Dr. Bertino azoknak szánja az oltást, akiknél nagy esély van  a mesothelioma kialakulására, elsősorban olyanok, akik munkájuk során kerültek kapcsolatba az azbeszttel, illetve a genetikailag érintettek számára.

A jelenlegi állatkísérletek során a vakcina megpróbálja azonosítani a mesothelioma tumorokban jellemző fehérjéket, majd antitestek segítségével immunreakciót vált ki ezek ellen a fehérjék ellen. Egerek esetén sikeresen működik az oltás: kezdetben mindőssze 15-20 nappal hosszabb túlélést mutattak ki, a legújabb eredmények alapján az alanyok 40%-ban daganatmentességet ért el.

A cél, hogy kifejlesszék az oltásnak egy olyan prototípusát, amit emberi donorokból nyert sejteken is kipróbálhatnak.

És hogy miért érdeke az USA Védelmi Minisztériumának az ilyen kutatások támogatása? Mert az USA-ban évente mesotheliómával diagnosztizált 3000 páciens közül számottevő azok száma, akik a haditengerészetnél végzett szolgálat során érintkeztek azbeszttel.

Mindenesetre az USA-ban teljesen más a helyzet, mint Magyarországon, ahol a jobbára felelős jogutód nélkül maradt, vagy megszűnt pártállami vállalatok felelősségét kutatni és bizonyítani.

A lényeg, hogy van egy újabb reményteli kutatás, aminek a mielőbb sikeréért együtt izgulhatunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesothelioma.blog.hu/api/trackback/id/tr112135933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása