A legfrissebb hírek a mesotheliomáról, a kezelésről, a kutatásokról és a betegséget kiváltó azbesztről.

Mesotheliomáról betegeknek és orvosoknak

Mesotheliomáról betegeknek és orvosoknak

Egy új teszt lehetővé teszi a mesothelioma korai felismerését

2016. február 05. - ford_fairlane

Egy új teszt lehetővé teszi a mesothelioma korai felismerését

Számtalan helyen olvastam már, hogy a mesothelioma legalattomosabb tulajdonsága az, hogy a beteg azbeszttel való érintkezésétől számítva évtizedek telnek el a diagnózisig, ami egyben azt is jelenti, hogy a rákot olyan előrehaladott állapotban veszik csak észre, hogy az amúgy is korlátozott kezelési lehetőségek nem segítenek a betegen. A közelmúltban kaptam hírt egy olyan új vértesztről, ami lehetővé teszi, hogy a mesothelioma jeleit akár egy évtizeddel a tünetek megjelenése előtt felfedezzék.

Egy louisianai biotechnológiai cég fejleszti a vértesztet, amit Ausztráliában tesztelnek, ahol a mesotheliomás megbetegedések száma a világon a leggyakoribbak között van. A teszt egy bizonyos fajta sejtfelszíni protein (ENOX2-nek hívják) jelenlétét vizsgálja, amit olyan ráksejtek termelnek, mint pl a mesothelioma.

A kísérletek során azt találták, hogy a résztvevő minták esetén 4-10 évvel a klinikai diagnózis előtt kimutatták a fehérjét. Ugyanilyen fontos megemlíteni, hogy ezeket a proteineket nem találták meg 15-ből 14 olyan alany esetében, akiknél később jóindulatú tüdőbetegség alakult ki az azbeszt miatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mesothelioma.blog.hu/api/trackback/id/tr558363500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása