A legfrissebb hírek a mesotheliomáról, a kezelésről, a kutatásokról és a betegséget kiváltó azbesztről.

Mesotheliomáról betegeknek és orvosoknak

Mesotheliomáról betegeknek és orvosoknak

Azbeszt-helyzet, Magyarország, 2015

2015. május 03. - ford_fairlane

Azbeszt-helyzet, Magyarország, 2015

Az index is foglalkozott ezzel az üggyel, nemrég ítélet is született és megneveztek felelősöket. Az persze kérdés, hogy mi történik a károsultakkal, akik akár tudtukon kívül fertőződhettek meg, például gyógyíthatatlan mesotheliomával. 

Az, hogy ma, Magyarországon ilyen megtörténhet, már önmagában botrány. De legalább kapott némi nyilvánosságot. Nem vagyok biztos abban, hogy minden hasonló eset megkapja ugyanezt a közfigyelmet. 

A vörösiszap katasztrófa után láthattuk azt is, hogy mekkora tragédiának kell történnie, ahhoz, hogy jobban odafigyeljünk mi folyik az ország egyes részein. A kártérítések pedig még ott sem zajlottak/zajlanak rendben. Ezért gondolom, hogy az azbesztet messze nem veszik annyira komolyan a döntéshozók, bíróságok, hiszen a kár nem azonnal látható - évtizedes lappangás után jelentkeznek a mesothelioma tünetei - és a számok is csak akkor keltik fel a figyelmet, ha viszonylag sűrű az előfordulás kis területen, mint ahogy az a lőrinci esetben is történt.

Felelősségrevonás, kártérítés? Amerikában számtalan jogi cég szakosodott az azbeszttel kapcsolatos ügyekre és hatalmas összegű kártérítéseket ítélnek meg a bíróságok. Magyarországon kit fognak felelősségre vonni olyan ügyekben, ahol a károsult a hetvenes, nyolcvanas években a kommunista iparban dolgozva volt kitéve azbesztnek? Nem vagyok jogász, de a választ sejtem: senkit...

A bejegyzés trackback címe:

https://mesothelioma.blog.hu/api/trackback/id/tr847426096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása